Muzeul Naţional de Artă al României vă invită joi, 27 iunie, orele 18.00, la o nouă Intâlnire de joi în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului.
Invitatul serii, istoricul Marian Coman, ne propune o incursiune în Culisele puterii la curtea lui Neagoe Basarab, în încercarea de a identifica actorii, regulile şi momentele decisive ale jocurilor politice din Ţara Românească în vremea lui Neagoe Basarab şi de a analiza cauzele care au dus la disoluţia puterii politice după moartea voievodului.
Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro. Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului prezintă, în premieră, 31 de capodopere ale picturii medievale româneşti: fragmentele de frescă păstrate până astăzi din ansamblul decoraţiei murale a bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria lui Neagoe Basarab (1512-1521).
Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii Mănăstirii Argeşului de către echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, o parte din frescele care decorau interiorul lăcaşului - reprezentând mai puţin de 5% din suprafaţa picturii murale originare - au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu, fiind singurele mărturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura românească.
Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului într-o prezentare inedită, ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă.
Documentaţia care a rezultat în urma intervenţiilor de restaurare, extrem de complexe, la care au fost supuse fragmentele de frescă de la Mănăstirea Argeşului, ne permite să recompunem astăzi d