Federația Solidaritatea Sanitară din România atrage atenția că noul cadru legislativ privind asigurările de malpraxis determină scăderea nivelului veniturilor Sursa: Reuters
Într-un comunicat de presă remis redacției EVZ, Federația Solidaritatea Sanitară din România arată și că din cauza restrângerilor bugetare, pregătirea profesională continuă a angajaților din Sănătate riscă să devină una de tip informal. Așa, ca la o șuetă. Redăm mai jos comunicatul integral.
"Scăderea nivelului veniturilor este efectul introducerii noului cadru legislativ privind asigurările de malpraxis, obligatoriu datorită Directivei 24. În condițiile în care sistemul asigurărilor de malpraxis va deveni funcțional (el fiind la ora actuală doar o formă de colectare a unor sume de la angajații obligați să se asigure), despăgubirile ce urmează a fi acordate în situații specifice trebuind să fie unele de nivel european, consecința imediată o va constitui creșterea primelor de asigurare pe care trebuie să le plătească salariații.
Profesioniștii din sănătate sunt victimele unei abordări eronate în ceea ce privește cauzalitatea situaților de malpraxis, pe umerii lor fiind așezată, în mod nepotrivit, întreaga responsabilitate privind ivirea acestor situații nefericite.
Motiv pentru care costurile noului sistem de asigurări vor diminua considerabil veniturile acestor salariați cu sumele consistente aferente noilor tipuri de asigurări.
Practica „Acarului Păun” de care dau dovadă an după an factorii de decizie în momentul în care identifică de fiecare dată drept vinovați doar simplii salariați, este în totală contradicție cu practica occidentală în domeniu, unde până la 85% din astfel de cazuri sunt considerate erori de sistem, atrăgând răspunderi proporționale în toate domeniile, inclusiv în ceea ce privește ponderea sumelor plătite pentru asigurările de malpraxis.
În anali