Direcţiile de Sănătate Publică şi Serviciile de Urgenţă Prespitaliceşti au activat planurile de măsuri pentru zilele caniculare. Serviciile de Ambulanţă au alertat echipajele de urgenţă pentru a interveni în cazul solicitărilor în contextul temperaturilor ridicate.
Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. În cadrul primăriilor, a farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.
De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în spitale: asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.
De asemenea, inspectorii DSP şi DSV vor verifica toate condiţiile igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie din taberele şcolare, precum şi respectarea conditiilor igienico-sanitare din restaurante: depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare, precum şi verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi.
Ministerul Sănătăţii recomandă ca populaţia să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.
În perioadele de caniculă:
- Consumaţi zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete
- Beţi un pahar de apă sau ceai de fructe la fiecare 15 - 20 de minute
- Renunţaţi la alimente grase şi consumaţi zilnic cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate