În ultima săptămână a sesiunii, parlamentarii îşi dau peste cap propriile reguli şi se pregătesc să adopte o lege sărind procedurile obişnuite ca să nu-şi pericliteze vacanţa. Inovaţia a fost prezentată în avanpremieră de preşedintele Senatului, Crin Antonescu: convocarea pentru miercuri la prânz a unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului în care să se voteze Statutul parlamentarilor declarat neconstituţional la superimunitate, fără a avea însă decizia Curţii Constituţionale cu argumentele respingerii.
Contrar tuturor regulilor şi cutumelor, legea a fost trecută pe ordinea de zi, chiar dacă nu a fost reavizată în comisia de statut, după decizia CCR. "Ce să adoptăm în comisie? Nu există raport? De la CCR nu a sosit nimic!", ridică din umeri deputatul Iusein Ibram, vicepreşedintele comisiei care ar fi trebuit să discute legea.
Ce vor vota atunci parlamentarii? Senatorii şi deputaţii contactaţi de gândul sunt cam confuzi. Crin Antonescu însă nu e: “Din punctul de vedere practic al conducerii celor două Camere, având în vedere că suntem şi pe ultimii metri a sesiunii, cred că putem da acest vot şi fără motivare, pentru că ceea ce contează - contează decizia, soluţia”, a explicat el inovaţia parlamentară.
Toni Greblă caută precedentul: "Exemple n-am"
Sindromul "Yes, we can" s-a răspândit rapid printre aleşi. Prinşi între vacanţă şi proceduri complicate, parlamentarii s-au separat în două tabere: cei care înţeleg, dar nu se mai încurcă în detalii şi ceilalţi, care nu mai înţeleg nimic. Cu toţii, votează.
Toni Greblă, juristul numărul unu al PSD, e la mijloc. Se poate da un vot în plen pentru a pune în acord o lege cu ce spune Curtea Constituţională, chiar şi dacă nu ai decizia CCR? Senatorul PSD nu stă pe gânduri: "Da!" Cu justificarea e mai complicat însă. "Pentru că... Dacă e declarată neconstituţională ce să mai aştepţ