Un studiu realizat de Centrul Antidrog Timişoara în 31 de şcoli arată că Aproape 7 procente dintre liceenii timişoreni au încercat cel puţin o dată substanţe interzise. Iar mediul în care trăiesc influenţează decisiv luarea unei decizii de a încerca drogurile.
Deşi de afară toate par frumoase, şcolile şi liceele timişorene se confruntă cu probleme numeroase legate de violenţă, fizică şi verbală, iar marea parte a băieţilor preferă să răspundă cu aceiaşi monedă, se arată în studiul realizat şi prezentat marţi de Centrul Antodrog Timişoara. Organizaţia a efectuat un studiu în 31 de şcoli timişorene în cadrul căruia au fost chestionaţi 700 de elevi de clasa a zecea. Scopul sondajului a fost descoperirea legăturii dintre violenţa în şcoli şi consumul de droguri în rândul tinerilor.
Aproape un sfert dintre cei chestionaţi au spus că nu se simt în siguranţă în licee, un procent asemănător fiind cel puţin o dată agresaţi. Problemele cele mari sunt totuşi violenţa verbală, mai precis jignirile, apărute în 70 % dintre cazuri, iar o treime dintre acestea au legătură directă cu situaţia materială a elevilor. Se pare că băieţii sunt mai bătăioşi, 20 de procente dintre respondenţi au spus că nu ar evita să se bage într-un conflict cu pumnii, în timp ce jumătate dintrte fete ar fi mai repede dispuse să îşi anunţe dirigintele asupra problemelor. În jur de 6,7 % dintre tinerii din judeţul Timiş, care fac parte din categoria de vârstă 14 – 19 ani, au consumat cel puţin o dată droguri, potrivit unui studiu realizat în anul 2011. Urmează să vedem în toamna acestui an dacă acest număr a evoluat sau nu”, a declarat Mihaela Tomiţă, şeful Centrului Antidrog Timişoara, în cadrul unui workshop care a avut loc la Timişoara marţi şi care a dezbătut problema evoluţiei consumului de droguri.
Surprinzător pentru unii, numeroşi dintre cei chestionaţi ar fi de acord să ape