Lucrează fără oprire chiar şi câte 30 de ore. Salvează vieţi, pe salarii mizere. Vorbim despre medicii români, care, din cauza numărului mic de personal, sunt obligaţi să facă gărzi duble. În aceeaşi situaţie se află şi asistentele şi infirmierele din spitale. În numai un an, personalul medical a adunat practic cinci ani de ore suplimentare muncite şi neplătite. Iar de zile libere în compensaţie nici nu poate fi vorba.
Federaţia Solidaritatea Sanitară, înfiinţată la Cluj, a realizat un studiu la care au participat 500 de medici din toată ţara şi din toate specialităţile. 320 dintre ei au declarat că depăşesc deseori programul de lucru, concluzia fiind că medicii din România sunt "obligaţi" la muncă forţată.
"În toate unitatile medicale, garda de duminica, cea care continua cu program normal lunea, adunând orele, medicii lucrează 30 de ore non stop, ceea ce e impotriva Codului Muncii", a explicat Radu Vasile, preşedinte Federaţia Solidaritatea.
Rezultatele studiului au arătat că media numărului de ore pe care este obligat să le lucreze un medic care face gărzi într-o lună este de 227 de ore, cu mult peste timpul normal de muncă, adică 147 de ore. Există şi medici care lucreză un număr de ore ce depăşeşte echivalentul a două contracte individuale de muncă.
"Sigur că sunt gărzi care sunt mai uşoare, gărzi care sunt mai grele sau foarte grele. Când terminăm, de cele mai multe ori suntem obosiţi, dar şi cu asta ne-am obişnuit. Pentru noi important e să mergem liniştiţi acasă şi nu ne dorim decât să fim liniştiţi când ne punem capul pe perină", recunoaşte Cristian Ursu, medic de la Unitatea de Primire Urgenţe Cluj.
Nici asistentele şi infiermierele nu o duc mai bine. Acestea ajung să muncească zeci de ore suplimentare, iar legislaţia nu permite ca acestea să fie plătite. Singura soluţie ar fi să primească dreptul la alte zile libere.
"Multe as