Scris de Cristian Horgoș - Înainte de a da o tură prin oraş, gojdiştii au aflat despre viitoarele piste şi l-au examinat pe primarul Bolojan.
La câteva zile după ce liceenii de la „Arany Janos” au inaugurat pista ciclistică Salonta – Békéscsaba (28 km), gojdistii au dat viaţă „Zilei Bicicletei” – eveniment inclus într-un euro-proiect şcolar de tip Comenius.
În prima parte, gojdiştii au prezentat, inclusiv prin imagini, vizita lor în oraşul polonez Lodz în cadrul proiectului „Bike Friendly Youngsters” (Tinerii prietenoşi cu bicicleta) şi au descris neajunsurile pe care le întâlnesc în timp ce pedalează prin Oradea.
De pildă, în timp ce în Ungaria pietonii respectă pistele ciclistice, în Oradea mulţi trecători de pe aleea Emilian Mircea Chitul merg pe pista marcată deşi au suficient loc pe lângă ea. „Unii pietoni se simt indignaţi dacă elevii îndrăznesc să folosească soneria. La turele pe care le facem împreună cu elevii am încercat în mod prietenos să atragem atenţia trecătorilor când abuzează de pista de biciclete”, a completat profesoara Anca Mile, implicată în proiect alături de colegele Camelia Porumb şi Raluca Mica.Spre Berettyóújfalu şi 1 Mai
Ca invitat, primarul Ilie Bolojan a promis că municipalitatea va monta rasteluri pentru biciclete la fiecare liceu sau şcoală mare pentru ca elevii să nu mai fie nevoiţi să-şi lege biciclete pe „te-miri-unde”.
Edilul-şef a subliniat că strategia urbanistică privind bicicletele urmăreşte cursurile celor două râuri din Oradea: Crişul Repede şi Peţa, unde s-au amenajat deja câteva tronsoane ce urmează a fi legate între ele.
„Pistele amenajate de-a lungul Crişului vor fi legate într-un inel după finalizarea podului din Dragoş Vodă. De asemenea, pistele pe care le amenajăm pe lângă Peţa vor fi legate de cele de lângă Criş de-a lungul străzii Oneştilor”, a spus Bolojan, care a mai precizat încă două