Olandezii nu mai sunt interesaţi de construirea “unor relaţii tot mai strânse între popoarele Europei în orice domeniu posibil”. UE, în opinia guvernului de la Haga, trebuie să fie europeană numai acolo unde acest lucru este necesar şi naţională întotdeauna acolo unde este posibil.
Mesajul Guvernului Olandei a fost cuprins în scrisoarea adresată Parlamentului olandez. Ea va fi transmisă apoi Comisiei Europene.
Haga este, după Londra, a doua capitală europeană, care spune oficial că s-a încheiat perioada construirii “unor legături tot mai strânse între popoarele Europei în orice domeniu posibil”. Noţiunea aceasta este menţionată în tratatele Uniunii, mai concret chiar în preambul deja de la începutul existenţei UE, adică de la tratatele de la Roma, transmite RADOR.
Astăzi, problema este contestată nu numai de veşnic eurosceptica Marea Britanie, care nu a dorit nici intrarea în zona Schengen, nici moneda comună euro, dar este contestată şi de ţara fondatoare Olanda, aflată de la început în curentul principal al integrării.
Este adevărat că premierul olandez, spre deosebire de cel britanic, nu vrea excepţii de la politicienii Uniunii pentru ţara sa şi nici transferarea inversă a competenţelor Uniunii Europene către capitalele naţionale. Dar totuşi, retorica sa eurosceptică şi apelul la frânarea integrării înseamnă că David Cameron a găsit un aliat preţios în persoana lui Mark Rutte. “Aceasta este fără îndoială o informaţie pozitivă pentru Cameron. Ea arată că nemulţumirea de status quo-ul european nu este un fenomen britanic. Lui Cameron îi va fi mai uşor acum împreună cu Olanda să convingă ţări ca Suedia şi Germania” – consideră Mats Person, directorul institutului Open Europe din Londra, primul care a comunicat informaţia despre iniţiativa olandeză.
Olanda însă, în ciuda lozincilor eurosceptice, recunoaşte că este necesară continuarea int