Luni, 24 iunie, Biserica Sfânta Treime din Petrila s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor din parohie cât şi din parohiile învecinate, dornici să participe la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor alcătuit din zece preoţi cu ocazia hramului bisericii. Preoţilor acestui sfânt lăcaş li s-au alăturat majoritatea preoţilor din parohiile petrilene. Enoriaşii din parohie au avut, totodată, ocazia să-i reîntâlnească şi pe preotul Ioan Jurca, cel care a slujit 17 ani în această parohie, acum având domici-liul în Deva, precum şi pe preotul Mihai Munteanu care a slujit 7 ani în această parohie, acum desfăşurându-şi activitatea la Petroşani.
După terminarea Sfintei Liturghii a fost efectuată o slujbă de pomenire a ctitorilor bisericii din Petrila în memoria cărora au fost ridicate cuvenitele parastase.
Preotul Ioan Jurca, venit special pentru această ocazie, a oferit o surpriză plăcută foştilor săi enoriaşi, aducând pentru închinare o cutiuţă din argint conţinând mai multe sfinte moaşte provenite din Sfântul Munte Athos. Printre acestea amintim părticele din moaştele Sfântului Apostol Andrei, Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântului Nectarie, Sfântului Siluan Athonitul precum și o părticică din Lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului.
Cu această ocazie amintim faptul că hramul este sfântul patron al unei biserici. Prin extensie, acesta este numit şi „Paznicul Bisericii”, serbarea din ziua patronului acesteia. După tradiţia Bisericii Ortodoxe, fiecare biserică în momentul în care se târnoseşte primeşte un nume care devine hramul său. Acest nume este de obicei al unui sfânt din calendarul ortodox sau al unui eveniment din istoria sfântă. Hramul bisericii din Petrila a fost ales Sfânta Treime care se sărbătoreşte în cea de-a doua zi de Rusalii, zi care anul acesta a coincis cu Sânzienele.
Cuvântul „hram” provine din limba slavonă şi însea