Cheltuielile statelor privind educaţia pentru un student tind să se reducă în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, arată ultimul studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. România e una dintre ţările în care banii alocaţi învăţământului au scăzut constant în ultimii ani.
Raportul “O privire de ansamblu asupra educaţiei 2013” analizează sistemele de educaţie din 34 de ţări membre ale OCDE, inclusiv 21 de state din Uniunea Europeană, precum şi Argentina, Brazilia, China, India, Indonezia, Rusia, Arabia Saudită şi Africa de Sud. Cea mai importantă concluzie e că în ciuda declaraţiilor politice, statele dau din ce în ce mai puţini bani pentru educaţie. Astfel, datele arată că cinci ţări europene (Bulgaria, Grecia, Italia, România şi Slovacia) combină un nivel scăzut de investiţii în domeniu cu o tendinţă de scădere a cheltuielilor începând cu anul 2008/2009.
Cheltuielile privind educaţia pentru fiecare student tind să se reducă în majoritatea ţărilor uniunii, deşi încă se află uşor peste media din OCDE. În 2010, cheltuielile per student la toate nivelurile de învăţământ din cele 21 de state comunitare care fac parte din OCDE au fost de 7.200 de euro, în comparaţie cu 6.900 de euro în ansamblul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Trebuie menţionat că şase state membre ale uniunii nu fac parte din OCDE, fiind vorba de Bulgaria, Cipru, Letonia, Lituania, Malta şi România.
Cît priveşte raportul organizaţiei, acesta arată că în medie, 15% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani nu erau încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare, situaţie ceva mai bună decât în 2011. Cu toate acestea, în Grecia, Irlanda, Italia şi Spania, peste 20 % din tineri erau în această situaţie, iar ultimele cifre ale Uniunii Europene arată că lucrurile s-au înrăutăţit pentru cele trei ţări