Firmele la care medicii si asistentii platesc asigurarea de malpraxis vor fi, in sfarsit, puse sa mai si plateasca, nu doar sa incaseze bani de la cadrele medicale. Un proiect de lege in acest sens este asteptat sa intre in dezbatere publica, si potrivit acestuia asigurarea de malpraxis va acoperi si daunele morale solicitate de pacient. Asta in conditiile in care, pana acum, firmele de asigurari iau in calcul, la ora actuala, doar daunele materiale ce rezulta din cazurile de malpraxis. Dar o astfel de perspectiva va insemna si o crestere a sumei pe care medicii o platesc la aceste firme ca asigurare de malpraxis. A subliniat acest lucru chiar secretarul de stat Raed Arafat, care insa a subliniat ca, in formula propusa de Ministerul Sanatatii prin proiectul care urmeaza sa fie pus in dezbatere publica, spitalele ar fi si ele puse la o plata mai mare la asigurari. Pentru ca medicul sa nu simta la buzunare prea tare cheltuiala in plus la care va fi pus prin cresterea politei de asigurare de malpraxis, spitalul va suporta o parte din aceasta suma in plus.
Si, pentru ca pacientul sa nu exagereze cu solicitarea de daune morale in caz de malpraxis, se va ajunge si la o intelegere intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Justitiei in privinta limitarii la un anumit plafon a sumei care va putea fi solicitata de pacient ca despagubire morala in cazul unei culpe medicale.
Noua lege a malpraxisului va simplifica si procedura prin care pacientul victima a unui caz de malpraxis va putea fi despagubit. Cu alte cuvinte, persoana prejudiciata nu va mai pierde ani de zile pana va fi despagubita pentru culpa medicala. Mai intai, se va merge pe solutionarea amiabila a demersului. Se vor aseza la masa tratativelor: pacientul, cadrul medical implicat in cazul de malpraxis si reprezentantul firmei de asigurari. Se va solicita si parerea unui expert, platit de firma asiguratoare.