România a reintrat pe harta investitorilor strategici, doar că procedurile greoaie şi întârzierile înregistate în derularea unor procese de privatizare cad ca o barieră în faţa investitorilor. Șansele relansării sectorului minier au fost pe larg dezbătute într-o conferinţă organizată săptămâna trecută de Capital.
O soluţie de relansare a economiei româneşti este fără doar şi poate industria extractivă. Sectoarele economice care au atras, în ultimii ani de criză, investiţii străine au fost cel agricol şi cel energetic. Dacă în sectorul agricol România mai are multe de făcut, în energie, autorităţile au tăiat din elanul investitorilor interesaţi de energia verde, prin reducerea schemei de sprijin. Reprezentanţii asociaţiilor investitorilor în energia produsă din surse regenerabile au susţinut că mai mult de jumătate din investiţiile străine directe au fost reprezentate de proiectele derulate de ei. Şi aşa, în ultimii ani de criză, investiţiile străine directe au continuat să scadă de la an la an, iar semnalele pentru 2013 nu sunt tocmai bune. Spre exemplu, în 2012, România a înregistrat investiţii străine directe în valoare de 1,61 mld. euro, în scădere cu aproape 200 mil. euro faţă de anul precedent. Mai mult, pe primele patru luni ale acestui an, banca centrală a raportat un nivel al ISD de doar 322 mil. euro, cu 35% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut. În această situaţie, relansarea industriei extractive este de bun augur pentru economia ţării.
Lucrurile au început deja să se mişte, aşa cum a relatat şi ministrul economiei, Varujan Vosganian, prezent la conferinţa organizată de Capital. „Prin modificarea Legii minelor, vor putea fi demarate negocierile cu investitorii în vederea redeschiderii perimetrelor aflate în conservare sau închise“, a spus oficialul. El a precizat că este vorba şi de oprirea unor proceduri de falim