Ramona Chifan, o tânără profesoară din localitatea ieşeană Ciurea, a devenit extrem de cunoscută, după ce iniţiativa sa, de a da lecţii gratuite online elevilor, a fost mediatizată de un site naţional.
"Dragi elevi, deşi vă bat cam 9 ore pe săptămână la cap (vă mulţumesc pentru prezenţa de 100% la cele 5 ore de pregătire suplimentară săptămânală, recunosc e o minune) ştiu că nimic nu are un mai mare impact asupra voastră că facebook-ul. (...) Corect este 'frumoaso!' nu 'frumoas-o!' şi deja ştiţi din melodia lui Krem cine are cratimă". Aşa începe lecţia de limba română pe care profesoara Ramona Chifan a postat-o pe Facebook pentru elevii de clasa a VIII-a. Contactată de HotNews.ro, Ramona Chifan a declarat că lecţia online "a pornit de la o glumă, pentru că le-am spus că nici în timpul liber nu trebuie să uite aceste reguli de bază ale limbii române".
Lecţia de pe Facebook de Limba romană
"Dragi elevi,
Deşi vă bat cam 9 ore pe săptămână la cap (vă mulţumesc pentru prezenţa de 100% la cele 5 ore de pregătire suplimentară săptămânală, recunosc e o minune) ştiu că nimic nu are un mai mare impact asupra voastră că facebook-ul şi ale lui postari. Prin urmare, daţi 'like' dacă aţi înţeles şi 'comm' dacă aveţi nelămuriri.
Corect este 'frumoaso!' nu 'frumoas-o!' şi deja ştiţi din melodia lui Krem cine are cratimă.
'Doar' se foloseşte cu formă pozitivă a verbului, iar 'decât' cu cea negativă. (Ea are 25 de ani. Nu are decât 2 lei în buzunar.) Adverbul 'decât' se mai foloseşte şi atunci când construim propoziţii comparative de inegalitate. (Antonia este mai deşteaptă decât Inna.)
Atunci când vreţi să fiţi amabili cu doamnele şi/sau domnişoarele, nu vă adresaţi cu 'dragele mele'. Tocmai le-aţi făcut maşini care scot apă de pe fundul unui râu. Corect este 'dragile'.
Atunci când planificaţi o