de Alexandra CHEŞCU
25 iunie 2013 22:48
2 vizualizari
A-A+
Se spune că pentru fiecare om sau comunitate problemele sale sunt cele mai mari. Există, însă, momente în care evenimentele petrecute în viaţa unor semeni capătă dimensiuni uriaşe, devenind dramele unei regiuni sau ale naţiunii întregi. Cam aşa se poate traduce, în câteva cuvinte, şi tragedia prin care au trecut zecile de români captivi în autocarul zdrobit de stânci în Muntenegru, ce a făcut ca o ţară întreagă să fie părtaşă la durerea şi disperarea fiecărui om şi a fiecărei familii în parte.
Drama românilor din Muntenegru a reuşit să deschidă răni vechi în sufletele locuitorilor din comuna Loamneş, care şi-au amintit, de parcă ar fi fost ieri, tragedia din 25 august 1979, în care a fost implicată o "cursă" plină ochi de navetişti, lovită de tren la Mândra şi care a îndoliat o comunitate întreagă, incidentul fiind considerat, la vremea respectivă, cel mai grav accident rutier din Europa, după cum îşi amintesc supravieţuitorii.
O poveste cu final nefericit
Povestea începe într-o zi de 23 august 1979, cea care aducea cu ea nesfârşitele defilări ale muncitorimii, atât de specifice regimului comunist. Mulţi oameni din comuna Loamneş, care lucrau la Sibiu, au participat la evenimentul care le-a adus apoi două zile libere, după cum îşi amintesc supravieţuitorii. Aşa că în 25 august au plecat mulţi către casă. Nicu, povestitorul nostru, era doar un copil de şase ani la vremea respectivă şi stătea chiar lângă şofer, în faţa autobuzului în care crede că erau în jur de o sută de oameni, imagine de altfel obişnuită pentru vremea aceea. Ziua a fost normală, nimic neputând prevesti nenorocirea care aştepta, parcă frecându-şi mâinile la trecerea de cale ferată de la Mândra. "Autobuzul era plin. Cred că erau vreo 100 de oameni din localităţile din zona Loamneş