De la o inițiativă ce a luat naștere pe Facebook, la un eveniment internațional de succes.
Este vorba despre Ziua Universală a Iei tradiționale românești, zi care a fost propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine” și care a ajuns să fie sărbătorită în 48 de țări, în peste 100 de orașe de către românii de pretutindeni.
La Chișinău, prima ediție a Zilei Universale a Iei a demarat în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală cu expoziţii de costume confecţionate de meşterii populari din întreaga țară, cu cea mai mare paradă a costumului popular, prezentată pe ecran, dar și cu workshopuri de măiestrie.
„Sărbătoarea Iei nu a fost fixată de UNESCO sau oricare altă instituție internațională, ci este o decizie a mai multor oameni, care comunică prin rețele de socializare, în scopul salvgardării patrimoniului nostru cultural, inclusiv a costumului popular”, a precizat Mihai Ursu, directorul general al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.
Ia – piesă de grație a costumului popular
Mai mult, potrivit lui Mihai Ursu, odată cu inițiativa comunității „La Blouse Roumaine”, foarte multe instituții de pretutindeni s-au solidarizat cu această idee. „Acum, această zi se sărbătorește în 48 de țări de pe cele șapte continente. Este o zi de o amploare considerabilă, în contextul crizei identitare pe care o traversăm. Ia este piesa de grație și cea mai reprezentativă a costumului popular”, a spus directorul muzeului.
Totodată, arhitectul Ioana Corduneanu de la București, una dintre inițiatoarele evenimentului, a subliniat că ideea înființării acestei zile a venit într-un moment de dezorientare, în care voia să facă ceva pentru patrimoniul nostru cultural. „Am avut o reacție extraordinară din partea tuturor românilor de pe toate continentele. Deși suntem un grup de amatori, am reușit să transmitem