Vizita cancelarei Angela Merkel la Sankt Petersburg a fost dominată de spectrul unei bombe diplomatice. În cele din urmă, Moscova şi Berlinul au găsit o cale de liniştire a spiritelor.
Merkel sosise, de fapt, la Sankt Petersburg pentru a participa la un forum economic. Expoziţia, organizată de trei muzee ruseşti şi două germane, a fost un punct colateral al vizitei. Şi, cu toate acestea, presa germană nu s-a sfiit să titreze "Scandal", la aflarea veştii despre modificarea neprotocolară a programului. E drept: toată lumea a avut înţelegere pentru cancelara Merkel. De fapt, mare parte din expoziţie (600 din totalul celor 1700 de exponate) este compusă din prada de război adusă din Germania de militarii Armatei Roşii, la capătul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Din punctul german de vedere, este vorba despre opere de artă furate; din perspectiva Moscovei, militarii sovietici au plătit cu sânge preţul respectivelor obiecte de artă, astfel că toată prada de război a fost naţionalizată prin decret. Mesajul adus de Merkel la Sankt Petersburg a deranjat autorităţile ruse - şi de aici s-a iscat întregul incident diplomatic. Putin şi oamenii săi nu ar fi dorit să o audă pe Angela Merkel spunând, în faţa asistenţei şi a presei, că "suntem de părere că exponatele ar trebui să se întoarcă în Germania". După ce vestea schimbării protocolului a făcut turul lumii, stârnind pe alocuri stupoare, cele două capitale au revenit la gânduri mai bune, astfel încât şefa Executivului de la Berlin avea să îşi exprime părerea, vineri seară, aşa cum îşi propusese înainte de plecarea spre Rusia. Putin s-a rezumat la a sugera că e de preferat colaborarea dintre muzee, fără a lăsa factori perturbatori să strice atmosfera.
Din explicaţiile date de anturajul Angelei Merkel reieşise că gazdele rus au stabilit în aşa fel programul vizitei pentru a nu îi permite An