Deși nu câștigă mai mult decât europenii, moldovenii alocă aproape jumătate din banii de cheltuială pentru consumul alimentar.
În acest sens, Biroul Național de Statistică (BNS) informează că, tradiţional, în primele trei luni ale anului curent, în jur de 43 la sută din cheltuieli au fost direcționate spre produse alimentare, ceea ce ar însemna, nici mai mult, nici mai puțin de 720 lei pentru o persoană.
Ucrainenii și belarușii cheltuiesc, de asemenea, cei mai mulți bani pentru alimente și băuturi nealcoolice, adică, în medie, 42,1 și, respectiv, 43,2 la sută din cheltuielile totale, în timp ce în țările occidentale, dar și în statele nordice banii pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice variază între 11 și 15 la sută din totalul cheltuielilor.
Mai mult, cheltuielile medii lunare de consum ale unui moldovean, în primul trimestru al anului, au constituit circa 1660 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012 cu aproape zece la sută. Potrivit BNS, în termeni reali, cu ajustarea la indicele preţurilor de consum, populaţia a cheltuit în medie cu cinci la sută mai mult comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. Moldovenii cheltuiesc cel mai puțin pentru învățământ
Dacă moldovenii cheltuiesc cele mai mari sume pentru alimente și băuturi nealcoolice, atunci pentru întreţinerea locuinţei o persoană a alocat, în medie, 18 la sută, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – circa zece la sută. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru sănătate – 6,7 la sută, transport – 4,6 la sută, comunicaţii – 4,5 la sută, dotarea locuinţei – 3,2 la sută. De altfel, cei mai puțini bani au fost alocați pentru învăţământ – sub unu la sută.
Structura cheltuielilor totale de consum în primul trimestru curent. Sursa: BNS
Totodată, cheltuielile de consum ale unui moldovean din mediul urban au constituit, în tot