Fabricile şi uzinele româneşti au căzut pradă, după Revoluţie, în cea mai mare parte, falimentului, iar afacerile autohtone au fost uşor-uşor înlocuite cu ideile de succes ale investitorilor străini.
Adevarul.ro vă prezintă poveştile de succes ale celor mai importante afaceri străine, care au luat locul ideilor de business românesc, ocupând un loc fruntaş pe lista afacerilor celebre din România.
Marile afaceri private din Hunedoara sunt dirijate de indieni şi canadieni
Cei mai importanţi investitori privaţi în industrie în judeţul Hunedoara au devenit companiile străine. Arcelor Mittal, Draexelmaier, Sew-s, Carpathian Gold, DHS, Strabag şi alte firme cu capital străin au luat în ultimii ani faţa investitorilor locali şi chiar a unor companii de stat în ce priveşte oferta de pe piaţa muncii şi afacerile de viitor.
Combinatul din Hunedoara a fost preluat în 2004 de grupul Mittal (India), canadienii de la Carpathian Gold investesc în mineritul aurifer, în zona Devei, compania japoneză Sew-s şi germanii de la Draexelmaier au creat mii de locuri de muncă în fabricile de cablaje auto din Deva, Orăştie şi Hunedoara, chinezii de la DHS au construit o fabrică de biciclete la marginea Devei, iar alte companii chineze testează terenul pentru investiţii în minerit şi energie.
Alba, lider naţional în industria prelucrării lemnului şi a componentelor auto. Companiile străine au investit peste 1 miliard de euro
Investitorii străini au cheltuit în judeţul Alba aproximativ 1 miliard de euro. Domeniile în care au fost realizate cele mai mari investiţii sunt prelucrarea lemnului şi componentele pentru industria auto. Oraşul Sebeş deţine supremaţia într-un top al afacerilor derulate de companiile străine. Alte fabrici importante au fost construite la Cugir, Blaj şi Alba Iulia.
Sebeşul este în prezent centrul national al prelucrării lemnului şi v