Creşterea economică din trimestrul I este una nesustenabilă fiindcă se bazează pe impactul sărbătorilor şi pe majorarea producţiei pe termen scurt, susţin analiştii clujeni.
Evoluţia indicatorilor Institutului Naţional de Statistică (INS) confirmă faptul că evoluţia economiei ţării în primul trimestru nu a fost determinată de investiţii, iar nivelul actual al şomajului este structural, pentru diminuarea lui fiind necesare noi reforme structurale şi investiţii importante în economie, conform unui raport al societăţii de servicii de investiţii financiare Broker Cluj.
Economia României a surprins pozitiv în primul trimestru. Conform estimărilor provizorii ale INS, produsul intern brut (PIB) a accelerat cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţie determinată de cererea externă: exporturile au crescut cu 3,9%, iar importurile, cu 1,7% în decurs de un an. Totuşi, evoluţia cererii externe nu s-a transmis în sfera investiţiilor private. Cu alte cuvinte, ritmul de evoluţie a PIB în T1 nu pare sustenabil, potrivit analizei. Consumul privat şi cel guvernamental au scăzut cu 0,2%, respectiv 0,1% an/an, expresie a prelungirii procesului de ajustare în urma incidenţei valurilor crizei. „Până la publicarea estimărilor finale pe PIB în T1 menţin scenariul macroeconomic central pentru 2013 (creştere cu 1,4% an/an). În acest scenariu, ritmul de evoluţie a economiei va converge gradual către potenţial în trimestrele următoare, pe fondul dinamicii cererii externe (mă aştept la o creştere a exporturilor cu 1,6% an/an), cu implicaţii pozitive pentru investiţii. Formarea brută de capital fix ar putea fi motorul economiei în 2013, cu un avans de 4,1% an/an, expresie a relansării graduale a investiţiilor", menţionează analistul clujean Andrei Rădulescu.
Consumul privat ar urma să crească cu doar 1,1% an/an, pe fondul condiţiilor dificile din piaţa forţei d