Județul Bacău nu este un centru universitar de talia marilor orașe ca Bucuresti sau Iași. Însă se mândrește cu aproape 1 000 de unități de învățământ, școli și grădinițe. La acestea se adaugă două universități, una de stat si una particulară.
Anual, zeci de mii de elevi termină o formă de învățământ și ajung fie să lucreze în diverse domenii, fie să studieze la facultățile din țară si de peste hotare. Însă tot județul Bacău ocupă un loc fruntaș și în ceea ce privește abandonul școlar. Un fenomen greu de stăpânit și care tinde să ia amploare de la un an la altul. Fie că vorbim de școlile din mediul rural sau urban, în fiecare an sute de elevi părăsesc băncile școlii și nu se ma întorc.
În anul școlar 2010-2011, aproape 500 de copii din județul Bacău au renunțat la școală. Un an mai târziu, numărul acestora a depășit 800.
„Cauzele în general sunt legate de situația familială a acestor copii, plecarea părinților din țară, familii dezorganizate, cu educație precară, care nu reușesc să-și motiveze copiii sau nu înțeleg nici măcar părinții sensul și importanța școlii în viața unui copil„; explică Ion Balcan, inspector adjunct Bacău.
Sergiu Mihalache este unul dintre elevii care au renunțat la studiu. Ar trebui să termine clasa I, dar pentru că a absentat foarte mult nu va trece anul. A lipsit pentru că a vrut să-și ajute părinții la muncile câmpului. Tot ei, împinși de lipsa banilor, au fost cei care l-au încurajat să faca asta. După luni de absență, Sergiu nici nu se mai gândește să se întoarcă la școală.
Mulți copii nu mai sunt lăsați să meargă la școală pentru că părinții nu-și permit să-i susțină financiar. Iar acolo unde există posibilități, nu există sprijin.
În egală măsură, un rol esențial pentru motivarea elevilor de a veni la scoala îl constituie și condițiile în care aceștia își desfășoară activitatea. Sute de proiecte de moder