Comisia Juridică discută amendamentele la legea de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală. În cadrul dezbaterilor, comisia a aprobat un amendament prin care judecătorii vor fi obligaţi să informeze avocaţii că sunt interceptaţi.
Comisia mai are în dezbatere şi amendamentul Iordache prin care, din interceptările pe mandat de siguranţă naţională, sunt eliminate convorbirile ce privesc infracţiunile de corupţie. Tot astăzi comisia mai dezbate şi amendamentul senatorului Tudor Chiuariu care prevede că judecătorii vor dispune dacă procurorii poot sau nu să trimită un dosar în judecată. CSM susţine că acest amendament este neconstituţional.
UPDATE. Comisia Juridică a respins amendamentul deputatului Florin Iordache, prin care interceptările pe mandat de siguranţă naţională din dosarele de corupţie erau eliminate. Amendamentul a fost respins cu 11 voturi.
Avocatul Gheorghe Florea preşeidntele Uniunii Naţionale a Barourilor din România a propus ca în procedura penală în momentul în care un avocat este interceptat el să fie anunţat. ”Propun ca judecătorul să notifice avocatul dacă este interceptat, dacă constată că din interceptări reies elemente despre tactica de apărare. Avocatul trebuie să fie înştiinţat de îndată. Eu propun şi ca aceaste inteceptări să fie distruse. Cred că este o măsură corectă”, a explicat Gheorghe Florea, preşedintele UNBR.
Amendamentul a fost preluat de către deputaţii Marton Arpad, Mate Andraş dar şi de către şeful comisiei Bogdan Ciucă. Ministerul Justiţiei nu s-a opus acestui amendament.
Gheorghe Florea a explicat pentru gândul că este normal ca avocaţii să fie inştiinţaţi că sunt interceptaţi şi se cunoaşte tactica pe care o vor utiliza în apărarea clientului. ”Aceste interceptări nu mai pot fi utilizate în nici un alt proces”, a mai explicat
Cheia amendamentului? Avocaţii vor ştii care dintre cl