Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, zi de o deosebită importanţă şi cu semnificaţie aparte în spaţiul bucovinean, a adunat şi în acest an un număr impresionant de pelerini din toate colţurile ţării. Aproape 20.000 de credincioşi au participat ieri la procesiunea de Sânziene.
Conform estimărilor realizate de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie, dacă în timpul Liturghiei, în curtea mănăstirii şi în împrejurimi s-au aflat circa 10.000 de pelerini, pe traseul ales pentru procesiune s-au mai adăugat circa 10.000 de oameni care au ieşit în întâmpinarea preoţilor care purtau pe braţe racla cu sfintele moaşte.
Racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, patronul spiritual al sucevenilor, a fost purtată de-a lungul principalelor artere ale municipiului, cu popasuri în dreptul următoarelor locaşuri de cult: Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, Biserica „Sf. Înviere”, Biserica „Sf. Gheorghe” (Mirăuţi), Biserica „Sf. Dumitru”, Biserica „Sf. Nicolae”, Catedrala „Naşterea Domnului” (Mărăşeşti), Biserica „Naşterea Maicii Domnului” (Tribunal) şi înapoi la mănăstirea suceveană.
Slujba arhierească
Slujba prilejuită de sărbătorirea hramului lăcaşului de cult a început în jurul orei 10:00, când deja curtea mănăstirii era plină de credincioşi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcop al Europei de Nord, împreună cu un sobor de aproape 40 de preoţi.
Din cauza aglomeraţiei, dar şi a căldurii sufocante, câtorva persoane li s-a făcut rău şi au leşinat, însă personalul sanitar le-a oferit acestora primul ajutor. Cu toate acestea, vremea a fost prietenoasă cu enoriaşii sosiţi pentru procesiune, doar câţiva picuri de ploaie stro