Amânarea acordării unui număr de certificate verzi va avea un efect invers celui scontat de Guvern, iar populaţia şi industria vor plăti în final mai mult, deoarece preţul energiei va creşte în piaţă pentru că producătorii nu vor mai primi decât un certificat la eolian din două, a declarat Zoltan Nagy Bege, membru al consiliului de administraţie al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
"Consumatorii vor plăti mai mult decât dacă am fi lăsat această schemă în derulare şi am fi îndeplinit ţintă de energie verde", a afirmat Bege la un forum energetic.
El a explicat că realizarea ţintei de energie verde ar fi dus la scăderea preţului la certificatele verzi. Or, de acum producătorii vor menţine preţul energiei la un nivel mai înalt, plus că urmează că restul de certificate verzi să fie fie şi ele recuperate în anii următori.
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care amână de la 1 iulie acordarea câte unui certificat verde la energia eoliană şi microhidro, şi două la energia fotovoltaică. Se vor acordă, astfel, doar un certificat verde la fiecare MWh de energie eoliană livrat în sistem, două la microhidro şi patru la fotovoltaic. Acestea vor începe să se recupereze din 31 martie 2017 la microhidro şi fotovoltaic, şi 1 ianuarie 2018 pentru sectorul eolian.
"Nebunie" in fotovoltaice
În privinţa prevederii că parcurile fotovoltaice să nu mai poată fi amplasate pe terenurile agricole, Bege a spus că intenţia nu a fost să protejeze suprafaţă agricolă, ci de "a se stopa această nebunie a parcurilor fotovoltaice de zeci de MW".
"Dacă facem un calcul simplu şi observăm că s-ar instala 2.500 MW în fotovoltaice, atunci am vedea că s-ar ocupă 5.000 de hectare, când România are 10 milioane de hectare. Nu este vorba de a proteja terenurile agricole, ci de a stopa această nebunie a pa