Guvernul a decis că este cazul să ia măsuri de modificare a schemei de sprijin pentru producţia de energie regenerabilă pentru a aduce facturile plătite de consumatori la un nivel suportabil. Intenţia bună şi binevenită de a reduce cu 50% costurile cu certificatele verzi s-a transformat într-un act normativ care seamănă cu o "salată" de măsuri incoerente şi neclare care riscă să atragă o grămadă de procese din partea investitorilor, în urma cărora statul ar putea plăti bani grei.
Teoretic, certificatele verzi trebuie să ne coste cu 50% mai puţin, dar practic nu sunt cuantificate efectele din cauza problemelor de aplicare.
Legea de aprobare a ordonanţei trebuie să fie avizată astăzi, în plenul Parlamentului şi se pare că sunt puţine şanse ca parlamentarii să doreas¬că să o modifice într-o manieră acceptabilă.
Ordonanţa de Urgenţă care instituie amânarea acordării producătorilor de energie curată a unei părţi importante din certificatele verzi care li se cuvin a fost dezbătută, ieri, în Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor, într-o atmosferă de circ. Investitorii şi-au susţinut aprigi cauza, Departamentul de Energie din Minis¬terul Economiei a refuzat orice propunere de amendare a ordonanţei, deputaţii au spus tot ce le-a trecut prin cap, iar conducerea reglementatorului de energie (ANRE) a fost minge de ping-pong în încercarea de a media discuţia.
Practic, în Parlament miroase a vacanţă, iar unii deputaţi vorbeau pe la colţuri că "este ordin de la partid" să nu accepte nicio modificare, iar ordonanţa să treacă aşa cum a ieşit din Guvern, într-o formă neclară.
Ordonanţa prevede amânarea acordării a câte unui certificat verde pentru 1 MWh produs în parcurile eoliene şi microhidrocentrale, precum şi a două certificate verzi pentru 1 MWh produs în parcurile fotovoltaice. Amânarea va fi aplicată de la 1 iulie, până la 1 ianuarie 2