Un individ a chemat în judecată statul român și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași, din cauza condițiilor din Arestul acestei instituții.
Astfel, Ionel M. (41 de ani) a dat în judecată cele două instituții, dar nu a precizat care este suma pe care ar dori să o primească.
Reclamantul le-a cerut, însă, magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să oblige statul, precum și IPJ la achitarea unor daune morale.
Acesta a menționat în cererea adresată instanței de judecată că a fost reținut și introdus în Arestul IPJ Iași, fiind suspectat de comiterea unei infracțiuni.
El le-a povestit judecătorilor că Arestul Poliției ieșene duce lipsă de cele mai elementare condiții.
„Nu exista apă curentă în celulă. Aveam o cameră mică. Consider că am fost supus astfel la o tortură psihică și un tratament inuman. Pe timp de noapte, nu puteam să-mi fac nevoile. Am ajuns să cedez psiohic din vina autorităților statului român“, a subliniat reclamantul în cererea trimisă la instanță.
Totuși, judecătorii ieșeni au respins cererea acestuia, pe motiv că nu a depus-o în trei exemplare.
Rămâne de văzut dacă bărbatul din comuna Mădârjac va contesta decizia luată de magistrați în cazul său.
România, bună de plată la CEDO
Un alt român a câștigat procesul intentat statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), din același motiv: condițiile de încarcerare.
Astfel, statul a fost obligat de CEDO la achitarea unor daune morale de 3.000 de euro lui Marin Vasilescu, un cetățean român cu domiciliul în Belgia, care a fost încarcerat timp de 53 de zile în Arestul din Craiova, în condiții considerate de magistrații europeni ca fiind degradante.
Marin Vasilescu fusese condamnat în 2007, în Belgia, pentru o infracțiune economică și ispășea pedeapsa de cinci ani la domiciliu, sub supraveghere electronică. El a venit în România în 2009