Persoanele care si-au pierdut dintii obtin rezultate mai slabe la testele de memorie, arata rezultatele unui studiu recent.
Pierderea dintilor este asociata cu slabirea memoriei, potrivit unei cerectari recente publicata in Jurnalul European de Stiinte Orale si citata de Daily Mail.
Impulsurile senzoriale create de miscarea maxilarului si a dintilor sunt in conexiune cu regiunea cerebrala responsabila de formarea si de restabilirea amintirilor, spun oamenii de stiinta.
La persoanele cu dintii cazuti se produc mai putine semnale care ajung in aceasta regiune cerebrala numita hipocampus.
Numarul dintilor unei persoane are o legatura "unica si semnificativa" cu rezultatele obtinute la testele de memorie episodica, in cadrul carora trebuie sa isi aminteasca evenimente din trecut, si cu memoria semnatica, aceasta implicand informatiile factuale.
La cercetarea efectuata de oamenii de stiinta din Norvegia si din Suedia au participat 273 de persoane cu varsta cuprinsa intre 55 si 80 de ani.
Numarul mediu de dinti pe care participantii ii aveau era cuprins intre 10 si 22, in comparatie cu 32, care reprezinta numarul normal al dintilor. Peste 70% dintre dintii lipsa erau molarii.
Voluntarii au participat la teste de memorie. "Numarul dintilor naturali a fost asociat pozitiv cu performantele memoriei episodice, cu capacitatea de aducere aminte si cu cea a recunoasterii", au explicat coordonatorii studiului de la universitatile din Umea si din Stockholm din Suedia si de la Institute of Clinical Dentistry din Tromsx, Norvegia.
Specialistii au argumentat ca numarul mic de semnale senzoriale produse de dinti ar duce la aparitia problemelor de memorie. Cu toate ca exista posibilitatea ca implanturile dentare sa restabileasca unele semnale, acestea sunt totusi insuficiente.
@N_