de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
25 iunie 2013 23:11
44 vizualizari
A-A+ "Era frumoasă. Stătea pe pervaz cu un picior în afară şi cu altul înăuntru, în casă. Şi cânta. Avea o rochie care se încheia la spate, de se spunea în sat că a luato invers". Aşa îşi amintesc localnicii din Cârţa de Maria Tănase, "pasărea măiastră", după cum o numea istoricul Nicolae Iorga. A murit acum 50 de ani, pe 22 iunie, însă amintirea ia rămas vie în sufletul tuturor. Şi la Cârţa, locul de unde se trage mama sa, Ana Munteanu, acolo unde sâmbătă sa ţinut comemorarea celor două femei şi unde sa dezvelit plăcuţa aşezată pe casa unde sa născut mama artistei.
E sâmbătă. E linişte în Cârţa. "Sunt cu toţii la biserică", aflăm de la un bărbat, care tocmai pune pe masă o veche fotografie a artistei, alături de un buchet de flori, drapelul ţării şi o vioară. La biserică, se oficiază slujba religioasă şi, totodată, pomenirea Mariei Tănase şi a mamei sale, în rugăciunile localnicilor şi ale preotului satului. După ce se termină, alaiul se îndreaptă spre casa care avea să indice drumeţilor locul prin care, din când în când, a făcut popas Maria Tănase, una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară românească.
"A fost o femeie darnică, deschisă..."
"... Era în stare să dea şi bucăţica de pâine pe care o mai avea", începe să povestească tanti Paraschiva, despre Maria Tănase. Nu a trecut de multe ori prin satul lor, dar acele dăţi au făcut istorie pe aceste meleaguri. Îi plăcea să cânte şi nu ţinea cont de împrejurări sau de ce impresii va lăsa. Cânta în grădină, pe stradă, la botezuri sau la fereastră. Femeile care treceau pe stradă o vedeau la geam, cu un picior înăuntru şi un altul în afară, spre drum, şi îi ascultau vocea care a dus-o pe cele mai înalte culmi ale succesului în muzică. Ceea ce li se părea ciuda