Tabloul regional agitat face ca, paradoxal, România, care traversa cu doar cu un an în urmă o criză politică majoră, să pară o adevărată oază de stabilitate cu un potențial geopolitic în creștere.
Faptul că Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, și John Brennan, directorul CIA, s-au aflat în vizite oficiale la București aproape simultan a provocat, inevitabil, destule speculații. Înclinația noastră tradițională pentru scenarii conspiraționale globale (nu degeaba cărțile lui Pavel Coruț au făcut furori la începutul anilor ‘90) i-a făcut pe unii să avanseze imediat ideea că România ar fi ajuns un fel de placă turnantă între Est și Vest, o punte de legătură între Rusia și Statele Unite. Însă astfel de scenarii sunt mai degrabă fanteziste. Moscova și Washingtonul nu au nicidecum nevoie de bunele oficii ale Bucureștiului pentru a dialoga. Obama și Putin tocmai s-au întâlnit zilele trecute la reuniunea G8 din Irlanda de Nord, iar Patrușev a întreprins cu doar câteva săptămâni în urmă o vizită în America, prilej cu care a avut o întâlnire la Casa Albă cu Tom Donilon, consilierul pentru securitate națională, întâlnire căreia i s-a alăturat la un moment dat chiar președintele personal. Relațiile ruso-americane sunt destul de tensionate în acest moment din cauza pozițiilor total divergente asupra conflictului din Siria, dosarului nuclear iranian și, mai nou, și a episodului Snowden, dar e greu de crezut că România ar putea juca vreun rol în gestionarea acestor divergențe.
Cealaltă idee vehiculată, aceea că România ar putea juca un rol important în problema conflictului din Transnistria, e în mare măsură lipsită de substanță. Bucureștiul nici măcar nu e inclus în aranjamentul formal de negociere, așa-numita formulă 5 (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE) + 2 (Uniunea Europeană, Statele Unite - ca