Reprezentanţii Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Sălaj, în parteneriat cu voluntarii Crucii Roşii filiala Sălaj şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, vor marca mâine, 26 iunie, la nivel local, “Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri”, eveniment care se sărbătoreşte anual la data menţionată. Cu această ocazie, volunatrii instituţiilor amintite vor împărţi în municipiul Zalău o serie de pliante cu informaţii cu privire la repercursiunile consumului de droguri asupra organismului. Acest tip de activităţi pentru informarea cetăţenilor, în special a elevilor din şcolile din judeţ, cu privire la nocivitatea asupra organismului a consumului de droguri, a demarat în cursul lunii aprilie a anului 2012 în cadrul unei campanii naţionale “Prea rebel să fii condus”, campanie care se află la final.
Potrivit lui Valer Merce, inspector principal şi coordonator al CPECA Sălaj, prin campania din acest an se doreşte informarea populaţiei generale, în special a celei tinere cu privire la efectele nocive ale substanţelor cu proprietăţi psihoactive (SNPP) şi efectele nocive pe care le au asupra sănătăţii, care deşi sunt mult mai dăunătoare decât drogurile clasice, sunt mult mai accesibile, în special în mediul on-line.
Vândute ca “droguri legale” , aceste droguri sintetice, “îngrăşăminte de plante” , respectiv “săruri de baie” sunt răspândite la scară foarte mare. Folosirea acestor termeni crează o aparentă legalitate, făcându-i pe tineri să creadă că sunt mai puţin nocive. Folosirea pe etichete a atenţionării “nu este destinat consumului uman” , este doar o formă de a ocoli legislaţia împotriva drogurilor. De cele mai multe ori între doza letală şi una “sigură” există o limită foarte mică, iar consumul acestor substanţe a fost asociat cu delirul, comportamentul violent şi moartea. Anul trecut au fost înr