Familia fostului şef al Poliţiei Rutiere Cluj, trimis în judecată pentru 11 infracţiuni, a făcut în ultimii şase ani tranzacţii cu 45 de apartamente, a luat credite de la persoane fizice de 1,5 milioane de euro, plus 248.000 de euro de la o bancă şi a cumpărat o casă. Averea familiei a crescut, în ciuda deficitului lunar de 6.000 de lei.
Cea mai gravă faptă de care este acuzat Alexandru Mureşan este înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită de lege cu 10 până la 20 de ani de puşcărie, el fiind acuzat că a luat două credite de la BRD Groupe Societe Generale, în valoare de 248.000 de euro, folosindu-se de declaraţii de venit false. De asemenea, Mureşan este acuzat de mai multe infracţiuni de fals (fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declaraţii). El a omis să înscrie în declaraţiile sale de avere, aferente anilor 2007-2011, depuse în calitate de funcţionar public, împrumuturi de 1,5 milioane de euro contractate de soţia sa, cota parte din veniturile de 2,8 milioane de euro obţinute din vânzarea a 45 de apartamente şi casa de circa 300.000 de euro pe care au dobândit-o.
O cifră în plus pe adeverinţă
Procurorii susţin că, în anul 2008, Mureşan a cerut, împreună cu soţia, Melinda Mureşan, două credite, de 200.000 de euro, respectiv de 48.000 de euro, pentru a cumpăra un teren pe strada Becaş, o zonă rezidenţială nouă din Cluj-Napoca, şi pentru a-şi ridica pe acesta o casă. Problemele au apărut în 2011, când familia Mureşan nu a mai plătit ratele. Procedura standard este ca banca să execute imobilul cu care a fost garatant împrumutul şi să-şi recupereze banii. BRD încearcă de doi ani să valorifice garanţia dată de soţii Mureşan, dar nu a reuşit. Astfel a apărut dosarul penal împotriva şefului Poliţiei Rutiere. Angajaţii băncii l-au acuzat pe Mureşan de înşelăciune, întrucât ar fi prezentat în două rânduri