Europol îşi formează o structură specială formată din cyber-poliţişti, cei mai mulţi tineri din România şi alte ţări est-europene cu aceleaşi cunoştinţe şi tehnici ca infractorii cibernetici dintr-o nouă „specie“ care combină talentul hackerilor cu cunoştinţele experţilor financiari pentru a exploata slăbiciunile sistemului financiar.
Cererea în creştere pentru produse ieftine sau contrafăcute a dus la dublarea pieţei negre din Europa în raport cu primii ani ai crizei economice din regiune, unde sunt active 3.600 de reţele de crimă organizată, unele dintre acestea de anvergura companiilor multinaţionale, a declarat pentru Financial Times Rob Wainwright, şeful Europol, agenţia Uniunii Europene care luptă cu crima organizată.
În special, un pericol mare a început să vină din partea unei noi „specii“ de cyber-infractori din Rusia, Ucraina şi alte ţări din Europa de Est, a spus Wainwright. El a asigurat însă că agenţia îşi formează o structură specială formată din cyber-poliţişti, cei mai mulţi fiind tineri din România şi alte ţări est-europene care au aceeaşi tehnică şi aceeaşi experienţă ca infractorii de profil.
„Adesea ei se potrivesc profilului criminalilor pe care încearcă să-i înfrângă“, a spus Wainwright.
Alte grupuri criminale profită de cererea tot mai mare de produse ieftine şi găsesc modalităţi de a profita de pe urma încercărilor statelor din UE de a majora veniturile din taxe.
Europol a calculat că piaţa neagră europeană a pieselor de utilaje, a produselor farmaceutice şi a alimentelor contrafăcute s-a dublat la două mld. euro de la începutul crizei economice.
„Reţelele de crimă organizată activează în sectoare multiple, în jurisdicţii multiple şi sunt în natura lor foarte internaţionale. Membrii unora dintre ele provin şi din 60 sau mai multe ţări diferite. Se poate spune că aceste reţele sunt companii multinaţiona