Deficitul bugetului general consolidat la sfârşitul lunii mai 2013 a fost de 1,05% din PIB, cu 0,15% mai mic decât în luna precedentă şi cu 0,18% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanțe. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Deficitul se încadrează în limitele agreate cu organismele financiare internaţionale, fiind în linie cu deficitul prognozat pentru sfârşitul anului 2013, se arată într-un comunicat remis de instituție.
Execuţia lunii mai a anului 2013 a înregistrat un excedent de 932,2 milioane lei, în principal datorită plăţii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care s-au reflectat în luna precedentă.
Venituri mai mari
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de aproximativ 81,1 miliarde lei, reprezentând au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Încasările din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au crescut cu +9,7% şi respectiv +3,6%, datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a măsurilor de reîntregire a salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013. Încasările din TVA au crescut cu 6,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţia favorabilă evidenţiind faptul că acestea nu au fost afectate de măsura plăţii TVA la încasare. Accizele au crescut (+6,3%) ca urmare a majorării accizei la motorină şi a cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor, dar şi ca urmare a implementării unor reforme administrative de îmbunătăţire a colectării.Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, din cauza regularizării plăţilor efectuate de băncile comerciale.
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din im