Oamenii nu mai vor să lucreze în confecții, iar șomajul devine mai atractiv decât salariul minim
Odată cu venirea verii, rata șomajului a început să scadă, atât la nivel național cât și județean. România are în prezent o rată a șomajului de 5,03%, ceea ce se traduce prin 440.000 de șomeri, din care 300.000 sunt neindemnizați. La nivelul județului Covasna, rata șomajului este de 6,71%, adică 6.100 de persoane nu au loc de muncă. Cea mai vulnerabilă categorie de vârstă este reprezentată de persoanele cuprinse între 40 și 50 de ani. Pe de altă parte, covăsnenii nu mai sunt atrași de munca în confecții și sunt tot mai nemulțumiți de salarii, ceea ce îi face să prefere șomajul.
Rata șomajului scade, însă bărbații sunt mai afectați de șomaj
Directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Teglás Ferenc, a declarat că în județul nostru este o permanentă tendință de scădere a ratei șomajului în această perioadă, mai multe firme locale angajând zeci de persoane în ultima vreme.
Șomajul pe orașe arată că Sfântu Gheorghe are 949 șomeri, Târgu Secuiesc 256, Covasna 228, Baraoltul 263 și Întorsura Buzăului 220. Numărul șomerilor este îngroșat însă de cei din mediul rural, căci numai la Vâlcele există în evidență 1.000 de șomeri, la Belin 410 și la Valea Crișului alți 202. În plus, mai sunt restul localităților care dau șomeri, precum și persoanele neocupate care, din diverse motive, nu se află în evidența AJOFM, deși nu au locuri de muncă. În ceea ce privește împărțirea șomajului pe sexe, femeile sunt mai puțin afectate de acesta, deoarece din cei peste 6.000 de șomeri ai județului, doar 2.400 sunt femei.
„O mare problemă este faptul că mulți șomeri sunt neindemnizați – aproximativ 75% din totalul de 6.100 sau șomeri de lungă durată. Avem de-a face cu persoane inactive de luni de zile, care și-au pierdut inter