...despre care crede că va afecta veniturile la buget şi pe producătorii agricoli mici.
În privinţa celorlalte măsuri criticate anterior de FMI, cum e reducerea TVA-ului agricol, majorările de pensii şi salarii, experţii Fondului au spus că dacă acestea nu pot fi revizuite, apoi cel puţin să se găsească măsuri compensatorii care le-ar atenua afectul negativ. Despre Banca de Economii, misiunea recomandă recapitalizarea ei, urmată neapărat de o privatizare transparentă. Liliana Barbăroşie are amănunte.
În comunicatul difuzat la încheierea primei misiuni de după întreruperea programului în anul trecut, FMI face mai multe recomandări guvernului de la Chişinău. Cea mai tranşantă este legată de impozitul unic în agricultură, decis de guvernul Filat chiar înainte de demitere. Chişinăului i se recomandă, aşadar, să se abţină de la înlocuirea celorlalte impozite agricole cu unul consolidat, pentru a nu da naştere unui şir de probleme economice, sociale şi bugetar-fiscale.
La fel, experţii FMI şi-ar dori ca guvernul să-şi revizuiască deciziile prin care a revenit la un TVA mai mic la producţia agricolă, a majorat salariile unor funcţionari şi pensiile. Dacă nu, măcar să inventeze măsuri prin care să acopere breşele provocate prin aceste măsuri în buget.
În ceea ce priveşte Banca de Economii, experţii FMI le sugerează autorităţilor să o recapitalizeze, să-i îmbunătăţească managementul, după care s-o vândă în condiţii de transparenţă.
Toate aceste recomandări vin la încheierea unei misiuni a FMI la Chişinău, după un blocaj de mai multe luni în relaţiile Moldovei cu Fondul şi întreruperea înainte de termen a programului de finanţare din cauza mai multor angajamente neonorate pe fondalul instabilităţii politice. Recomandările au fost formulate şi după ce o oficialitate a FMI spusese ieri la Chişinău că fondul ar fi dispus să r