În plină criză de supraproducție de energie electrică, premierul Ponta a anunțat posibila construire a unei noi hidrocentrale pe Dunăre. Hidrocentrala ar trebui construită în parteneriat cu Bulgaria și ar costa multe miliarde de euro, bani pe care România nu-i are și nu-i poate avea în următorii ani.
Planurile astea nu sunt noi şi au fost resuscitate de câteva ori în ultimii ani. În 2009, Adriean Videanu, ministrul de atunci al Economiei, arăta care ar fi posibilele locaţii: Turnu Măgurele, Călăraşi sau Măcin. Prima ar fi trebuit să aibă 440 MW, a doua 265 MW, în vreme ce la Măcin ar fi urmat să fie ridicat un colos de 2.400 MW. Proiectul de la Turnu Măgurele este vechi, demarat în anii ’80 de către Nicolae Ceauşescu şi Todor Jivkov, preşedinţii de atunci ai celor două state. Mai mult, România a şi făcut o organizare de şantier, dar acesta a fost abandonată. Poate că atunci când a proiectat Ceaușescu o a doua hidrocentrală pe Dunăre ar fi fost utilă, pentru că pe vremea aia mai aveam încă industrie grea, mare consumatoare de energie electrică. Acum, în condițiile în care practic nu mai avem industrie, iar consumul de energie electrică a scăzut drastic, habar nu am pe ce-și întemeiază premierul anunțul, în afară de proiecția unei imagini false despre cât ne țin pe noi curelele.
În condițiile în care nu există desfacere pentru capacitățile de producție actuale, mă întreb și eu ca mulți alții: ce ne trebuie? Energia verde care aproape că a îngropat producătorii de energie pe bază de combustibil fosil este în continuă ascensiune. Numai anul trecut s-au conectat la reţea 3.000 MW în regenerabile, plus 850 MW ai Petrom, iar din acest an a început să producă şi Iernut (aparţinând acum de Romgaz ). Preţul energiei a scăzut de la 220 lei/MWh în ianuarie, iar acum Hidroelectrica, cel mai ieftin producător din ţară, nu reuşeşte să vândă nici cu 160 lei/MWh. În