2.000 de absolvenţi de liceu din Iaşi nu se prezintă la Bacalaureat şi nici nu-i angajează nimeni. „Nu mai vor să înveţe carte”, spune cu năduf directorul unui liceu industrial. Patronii din Iaşi spun că nu sunt buni nici de muncă: „Cum dau de greu, pleacă. N-ai ce face cu ei”. Economia în suferinţă şi lipsa de perspectivă îi face pe mii de tineri să capituleze. Zeci de mii îngroaşă de la 18 ani rândurile păturii sărace.
Unul din patru absolvenţi de liceu, 23,7% mai exact, nu se prezintă la examenul de bacalaureat desfăşurat în aceste zile. Astfel, din cei 7.486 de absolvenţi promoţia 2013, doar 5.708 s-au înscris pentru a susţine probele examenului de maturitate.
„Probleme mari sunt la liceele tehnologice”, a spus Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Iaşi. În unele cazuri, la aceste licee, prezenţa la Bac va fi de doar 25% din numărul absolvenţilor. În această situaţie, e exagerat să vorbit de falimentul unui sistem? De falimentul liceelor industriale?
“Nu mai vor să înveţe carte”, a afirmat, tranşant, un director de liceu. Şi-atunci ce se va întâmpla cu aceşti tineri care, pe de o parte nu-şi vor definitiva studiile şi, pe de altă parte nu vor intra nici în câmpul muncii? O parte se va întoarce la ţară, în localităţile de baştină, unde va practica agricultura de subzistenţă, dar cea mai importantă parte va îngroşa rândurile asistaţilor social.
“Li se oferă valori false”
Interesul pentru a urma o facultate, dar şi pentru a munci a scăzut în rândul tinerilor care termină liceul. O recunosc atât profesorii cât şi potenţialii angajatori.
“De la an la an scade interesul pentru învăţat. Copiii nu mai văd o preocupare în a învăţa. Li se oferă valori false”, a fost de părere Lăcrămioara Alexandrescu, directorul Colegiului de Electronică şi Telecomunicaţii.
Aici, din cei 151 de absol