de C. MIERLUŞCĂ
25 iunie 2013 23:21
0 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Lauraceae. Se mai numeşte arborele de avocado, care produce fructe foarte hrănitoare, fiind indicate pentru hrănirea nou născuţilor. Este folosit în special pentru probleme digestive sau menstruale, împotriva viermilor intestinali, a mătreţii, sau pentru creşterea părului. Arborele de avocado poate atinge înălţimea de 20 m. având frunzele pieloase şi fructele în formă de pară. Fructul de avocado este concentrat, cu o capacitate nutriţională şi calorică ridicată la anumite soiuri ajungând până la 200 kcal/ 100 g. de porţie comestibilă.
În afară de măsline, avocado este fructul cel mai bogat în grăsimi (până la 20 %), conţine gliceride, acid oleic, ca şi măslinele, fosfolipide (grăsimi care conţin fosfor). Avocado are grăsimi nesaturate cu valoare biologică importantă. Fructele proaspete conţin aminoacizi esenţiali şi multe proteine care pot ajunge până la 2% din greutatea lor.
Proteinele din avocado se indică a fi combinate şi cu proteine din alte legume. Conţine cea mai bogată cantitate de vitamina E. Doar nucile şi seminţele oleaginoase, gernmenii de grâu şi măslinele întrec avocado în vitamina E. Vitamina E protejează organismul împotriva cancerului şi îmbătrânirii celulare. Pe lângă banană, avocado este fructul cel mai bogat în vitamina B6. Avocado este fructul cel mai bogat în fier (1,02 mg/100g).
Avocado se combină foarte bine cu tot felul de salate şi mâncăruri dulci. Se va consuma crud, cu suc de lămâie, care împiedică oxidarea sărurilor de fier pe care le deţine, înlocuind foarte bine untul şi margarina.
Guacamole mexican se prepară din avocado pasat, ceapă tocată, suc de lămâie, sare şi chilli.. de C. MIERLUŞCĂ
25 iunie 2013 23:21
0 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Lauraceae. Se mai numeşte arborele de avocado, care produce