Băncile ar trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare şi să plătească un personal specializat plecând de la psihologi, filosofi, sociologi, oameni care să vină în grupurile de analiză ale băncilor şi să asigure momentul de relansare a creditării, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), citat de Agerpres.
'Eu o să spun în continuare o idee mai veche care a deranjat băncile, când spuneam că băncile ar trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare şi să plătească un personal specializat plecând de la psihologi, filosofi, sociologi, oameni care să vină în grupurile de analiză ale băncilor şi să asigure momentul de relansare a creditării. Ştiu că băncile sunt foarte reticente, trebuie să spun asta. Eu ştiu că avem în România un Institut Bancar care se ocupă de specializarea personalului bancar şi cu foarte multă dificultate acest Institut reuşeşte să coopereze bine cu băncile şi cu foarte multă greutate reuşeşte să scoată ceva bani de la bănci pentru dezvoltarea institutului şi organizarea cursurilor, care sunt foarte bine pregătite, cu oameni de specialitate. Foarte mulţi vin din Europa şi predau la acest Institut bancar. Ei bine, acest program se derulează foarte greu, aş spune, din cauza reticenţei băncilor', a spus Vasilescu.
Potrivit acestuia, băncile au un rol foarte important în schimbarea mentalităţii la relansarea creditării.
'Cred că nu greşesc dacă reiau o idee a guvernatorului dintr-o conferinţă de la Universitatea din Braşov care spunea aproape deschis că băncile au, în perioada următoare, o responsabilitate imensă şi anume că reorganizarea trebuie să înceapă de la restructurarea personalului, dar nu înseamnă ceea ce se înţelege la noi prin restructurare. De câte ori spui restructurare, patronatele sar în sus. Ele înţeleg prin restructurare că