Scris de M. Hoster - După problemele care au marcat prima etapă a Rabla, de marţi a început şi cea de-a doua etapă a programului de înlocuire a parcului auto uzat din România. Administraţia Fondului pentru Mediu a decis să aloce toate tichetele existente, după ce în prima etapă au fost alocate un sfert din tichete. Conform informaţiilor AFM, o singură societate cu sediul în Timiş a mai primit tichete în etapa a doua, Remat Invest.
Administraţia Fondului pentru Mediu a demarat marţi etapa a doua a programului Rabla. Dacă prima etapă a fost marcată de numeroase probleme, de tichete emise şi respinse de dealerii auto, de nemulţumiri legate de numărul extrem de mic de tichete distribuite faţă de cererea mult mai mare, se speră că etapa a doua să decurgă mult mai calm.
„Dupa îndelungi eforturi, 48 de ore de stres, nedormit, de “lupte” cu mafia, traficanţii şi samsarii de rable şi vouchere, doar 10 din cele aproximativ 100 de persoane care am aşteptat la rând la unul dintre colectori – Remat – am reuşit să intrăm în posesia unui voucher. 10 din cele 36 de vouchere au revenit plebei… restul de 26 PCR pile-cunoştinţe-relaţii!”, ne spunea Dragoş Valentin, un timişorean care a renunţat la rabla sa.
Marţi a început din nou colectarea de noi maşini cu vechimea mai mare de zece ani. Fiecare român care reuşeşte să întocmească dosarul şi să intre la rând la colectorii autorizaţi primeşte un tichet valoric în valoare de 1500 de euro, suma respectivă fiindu-i dedusă din suma plătită pentru un autoturism nou. Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat numărul tichetelor ce au fost oferite în Timiş în cele două etape. Astfel, în prima etapă fiecare dintre cele cinci societăţi acceptate în program au primit 36 de tichete, deci un total de 180 de taloane valorice. În cea de a doua etapă au fost trimise în Timiş alte 200 de tichete, deci diferenţa nu este atât de mare nu