Deficitul bugetar a fost după primele cinci luni de 1,05% din PIB, cu 0,15 puncte procentuale mai mic faţă de finele lunii aprilie şi cu 0,18 puncte sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, încadrându-se în limitele agreate cu organismele internaţionale şi în prognoza pentru 2013.
„Execuţia lunii mai a anului 2013 a înregistrat un excedent de 932,2 mil. lei, în principal datorită plăţii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care s-au reflectat în luna precedentă“, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
Veniturile bugetului general consolidat, de circa 81,1 mld. lei, reprezentând 13% din PIB, au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat, care au cumulat 87,6 mld. lei, reprezentând 14,1% din PIB, au avansat cu 3,4%.
Încasările din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au urcat cu 9,7%, respectiv 3,6%, datorită creşterii veniturilor salariale în urma reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013. De asemenea, colectările de TVA au înregistrat un avans de 6% faţă de intervalul similar din 2012, Finanţele spunând că încasările nu au fost afectate de măsura plăţii TVA la încasare.
Pe de altă parte, încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut din cauza regularizării plăţilor efectuate de băncile comerciale.
S-au înregistrat creşteri ale cheltuielilor de personal cu 19,5%, după reîntregirea salariilor personalului bugetar, ale cheltuielilor cu cu bunuri şi servicii (6,1%), ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate, al subvenţiilor (5,4%), însă plăţile pentru dobânzi s-au redus