Proprietar al unei mici fabrici de confectii, Catalin Popa a desfiintat inca o data mitul ca in Romania legea e invariabil de partea statului, care s-a obisnuit sa impuna si sa incaseze taxe doar pentru ca are de la cine. Chiar daca pentru asta a trebuit sa se judece 4 ani. Bihoreanul descrie intreaga odisee a oradeanului lincentiat in filosofie la Sorbona in lupta cu Guvernul, TVR si Electrica.
De 10 ani, firmele din Romania, cu exceptia celor ale caror reprezentanti declara pe propria raspundere ca si-au suspendat activitatea, au obligatia ca, odata cu factura emisa de Electrica pentru curentul consumat, sa achite si taxa radio-TV. Ideea e ca orice consumator de electricitate are un aparat de radio si un televizor, beneficiind asadar automat de programele Societatii Romane de Radiodifuziune (Romania Actualitati, Antena Satelor si Romania Cultural) si de ale Societatii Romane de Televiziune (TVR 1 si TVR 2).
Lui Catalin Popa, managerul unei fabrici de confectii din Oradea, aceasta obligatie i s-a parut o aberatie.
Lamurit pe partea de legislatie, in 2009 patronul Decitex a deschis la Curtea de Apel Oradea o actiune impotriva Guvernului, proces in care a intervenit si SRTV, ca parte interesata. "Am demonstrat in fata instantei ca una e dreptul la informare si alta obligatia, si ca nu e normal ca acest drept sa fie transformat intr-o obligatie", povesteste Catalin.
Cum in noiembrie 2010 magistratii i-au dat castig de cauza oradeanului, constatand ca "prevederile art. 3 al. 2 din HG 978/2003 reprezinta o adaugire la prevederile art. 40 al. 3 din Legea 41/1994", Guvernul si SRTV au facut recurs. Inalta Curte a mentinut insa sentinta pronuntata la Oradea, iar prin Decizia 3131 din 31 mai 2011 a anulat din HG aliniatul incriminat, eliminand obligativitatea platii taxei TV de catre toate persoanele juridice, considerate aprioric pana