Rata şomajului în rândul tinerilor este mare. Mulţi ajung şomeri cu diplomă imediat ce termină facultatea, alţii imediat ce termină liceul. Cu toate că agricultura este evitată de mulţi, pentru că s-a împământenit ideea că cei mai slab pregătiţi ar ajunge la coada vacii, în ziua de astăzi lucrurile nu mai stau chiar aşa. Din contră. Dacă se pot câştiga bani frumoşi la căpşuni în Spania, atunci de ce nu s-ar integra tinerii şi în agricultura românească?
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice are în curs de implementare, cu bani europeni, proiectul „O piaţă incluzivă a muncii în mediul rural”. Acesta presupune nu doar acţiunea autorităţilor şi a companiilor, ci şi activarea, responsabilizarea şi implicarea tinerilor pentru: o viaţă mai bună, găsirea unui loc de muncă, începerea unei afaceri. În industria agricolă se caută deja tineri în 7 judeţe din ţară, cel mai aproape de noi este judeţul Alba.
Există cursuri de formare pentru tinerii care vor să-şi dezvolte o afacere în domeniul agricol. Iar ca sursă de finanţare, în momentul de faţă există 12 axe de finanţare cu fonduri europene, de la proiecte de reîmpădurire până la proiecte de investiţii în infrastructură sau de sprijinire a fermelor agricole. Totul este ca, decât să stea cu mâinile în sân, sau să aştepte bani de la părinţi, tinerii care nu au acum un loc de muncă să se reorienteze şi să aibă curajul de a exploata un domeniu mai puţin popular la noi în ţară. Nu de alta, dar agricultura ar putea să salveze ţara asta de la foame şi sărăcie. Gândiţi-vă cum ar fi dacă, încă din şcoală, tinerii ar face practică, măcar două zile pe an, în agricultură.
Viziunea şi opţiunile lor s-ar deschide, şi mulţi dintre tinerii din mediile sociale sărace ar putea să trăiască decent angajându-se în agricultură.
Rata şomajului în rândul tineril