De la “ruşi” vine… finanţarea
Premierul Victor Ponta va începe, în această săptămână, o serie de vizite în ţări asiatice, respectiv în Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan, iar săptămâna viitoare se va întâlni, la Beijing, cu omologul său chinez, în încercarea de a atrage investiţii şi din afara Uniunii Europene. „Voi merge într-o vizită cu un caracter preponderent economic, în câteva dintre ţările asiatice, în Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan şi, la începutul săptămânii, voi avea o întâlnire cu prim-ministrul Chinei, la Beijing, pentru ca proiectele economice la care am lucrat în zona energiei, comunicaţiilor, inclusiv proiecte culturale şi de mediu, să putem să le avansăm. Sunt ţări cu potenţial financiar important, dacă pe această stabilitate politică şi economică putem să atragem investiţii şi din afara Uniunii Europene, din ţările care au resurse financiare importante“, a precizat premierul Ponta.
Prim-ministrul a confirmat, astfel, anunţul făcut la jumătatea acestei luni, la Cernavodă, de către deputatul Rodin Traicu, membru în Comisia pentru Industrii şi Servicii a Parlamentului, care a spus că proiectul nuclear românesc este promovat pe toate căile oficiale, în toate statele U.E. şi în afara acesteia. De altfel, China s-a mai aflat în cărţi pentru finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, însă negocierile nu s-au concretizat.
China exploatează centrale nucleare CANDU, similare cu cea de la Cernavodă, şi este interesată de investiţii în energie. Proiectul finalizării celor două reactoare nucleare, evaluat la şase miliarde de euro, a fost iniţiat de statul roman în 2007. Din compania de proiect, EnergoNuclear, făceau parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian). Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez