Chiar dacã forta de muncã de la Societatea Nationalã a Huilei este mult îmbãtrânitã, angajãrile în minerit rãmân încã un vis îndepãrtat. Doar dupã înglobarea minelor viabile în Complexul Energetic Hunedoara situatia va fi analizatã, anuntã ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nitã.
Minerii din Valea Jiului sunt tot mai bãtrâni si mai bolnavi, dar deocamdatã nu poate fi luatã în calcul o întinerire a fortei de muncã. Societatea Nationalã a Huilei (fosta CNH) a traversat mai multe etape de reorganizare, care au avut drept scop reducerea pierderilor din activitatea de productie.
Iar acest proces de reorganizare a inclus reducerea de personal, asa încât SNH mai are las ora actualã doar 5114 angajati, cu o medie de vârstã de 42,6 ani, în conditiile în care la 45 de ani un miner poate iesi la pensie dacã are 20 de ani de muncã în conditii speciale.
Acest lucru aratã necesitatea împrospãtãrii fortei de muncã, dar Ministerul Economiei nu dã încã undã verde la angajãri, desi cunoaste bine situatia. „Acest lucru constituie atât o justificare, cât si un argument favorabil pentru angajarea unei forse de muncã tinere”, este de acord ministrul delegat pentru Energie, Cosntantin Nitã.
Situatia va fi analizatã dupã înglobarea în CEH
Numai cã întinerirea fortei de muncã se rezumã deocamdatã doar la cei 60 de muncitori necalificati angajati prin concurs la Mina Lupeni. Iar despre alte angajãri doar se presupune cã se vor face.
„La nivelul societãtii se mentine interesul pentru extinderea campaniei de angajãri si asupra celorlalte sucursale miniere, în baza unor analize de personal obiective. (…) Vom sprijini în continuare orice initiativã a SNH referitoare la întinerirea fortei de muncã, însã trebuie sã precizãm faptul cã procesul de fuziune al SNH cu Complexul Energetic Hunedoara este aproape de finalizare, moment dupã care este de presup