Investitorii/acţionarii în întreprinderile mici şi mijlocii, listate la o bursă de valori sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare, ar putea fi scutiţi de la plata impozitului aferent aprecierii capitalului propriu, în raport cu valoarea capitalului investit, dacă întreprinderea a fost deţinută, timp de minim cinci ani, de acelaşi investitor/acţionar sau de acelaşi grup de investitori/acţionari.
Prevederea apare într-un proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului economiei, care modifică şi completează Legea 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.
Potrivit lui Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, impozitul aferent aprecierii capitalului propriu în raport cu valoarea capitalului investit este "unul din tipurile de impozit pe profit, profit reieşit din diferenţele de reevaluare a capitalului unei firme".
Domnia sa ne-a explicat că, dacă o întreprindere are, la un moment dat, o anumită valoare a capitalului propriu, la o reevaluare a societăţii această valoare ar putea fi mai mare, situaţie în care statul percepe impozit pe diferenţa identificată.
"Întrucât este mai mult un lucru birocratic, autorităţile vor să vină în ajutorul societăţilor", ne-a mai spus domnul Blănculescu, subliniind că sunt vizate firmele listate, întrucât acestea declară întotdeauna situaţia lor patrimonială.
O altă noutate care apare în textul propunerii legislative presupune faptul că microîntreprinderile şi întreprinderile mici ar putea fi scutite de la plata impozitului pe venitul realizat în primul an fiscal de la înregistrarea la Registrul Comerţului, cu condiţia să-şi menţină activitatea şi să obţină venituri din exploatare pe o perioadă de minim doi ani după obţinerea facilităţii.
Dacă actul legislativ va fi adoptat în forma actuală, întreprinderile mici şi