Omniasig a confirmat ieri că autocarul plin cu turişti care s-a răsturnat în Muntenegru avea o poliţă de asigurare auto obligatorie (RCA), emisă de compania deţinută de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG). De asemenea, poliţa auto facultativă Casco, care include şi o clauză privind asigurarea împotriva accidentelor şi a persoanelor era emisă tot de Omniasig.
Contactaţi de ZF, reprezentanţii asigurătorului nu au precizat care a fost valoarea sumei asigurate pe poliţa Casco şi nici valoarea primei pe care au încasat-o pentru cele două poliţe.
Potrivit unor informaţii din piaţă prima medie anuală pe care o companie de asigurări o primeşte pentru un autocar de dimensiunile celui implicat în accidentul din Muntenegru este de 3.000-4.000 de lei. Asigurătorul va plăti mai întâi despăgubirea pentru accidente şi bagaje care era acoperită în baza unei clauze incluse în contractul facultativ de asigurare.
Sumele plătite în contul acestor daune vor fi probabil destul de mici, în comparaţie cu despăgubirile pentru vătămări corporale şi morale pe care le-ar putea acoperi asigurarea RCA.
Având în vedere proporţiile accidentului în care au murit 18 persoane, iar alte 29 au fost rănite, dauna plătită de Omniasig ar putea să ajungă la cinci milioane de euro, limita de despăgubire maximă de pe piaţa românească.
Cazurile de despăgubire morală şi vătămări corporale vor fi rezolvate cel mai probabil în instanţă, astfel că rudele victimelor vor primi despăgubirile cel mai devreme abia peste un an, pentru că sentinţele în cazul unor astfel de procese durează până la un an şi jumătate.
Majoritatea daunelor pentru vătămările corporale şi morale sunt gestionate de instanţele judecătoreşti, iar sumele solicitate sunt foarte mari, de ordinul milioanelor de euro.
Vătămările corporale sunt greu de cuantificat pentru că nu există o grilă rigi