Calea parcursa de informatiile culese de observatoarele astronomice din Romania pana la NASA este lunga, insa acestea ajung, in final, pe masa specialistilor care lucreaza la prevenirea unui dezastru produs de un eventual impact dintre un asteroid si Terra.
Recent, NASA, alaturi de Casa Alba, au facut un apel public, cerandu-le oamenilor de stiinta din intreaga lume sa ajute la identificarea asteroizilor care ar putea, la un moment dat, lovi Pamantul.
Andrei Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, a explicat, pentru Ziare.com, cum contribuie Romania la acest program al expertilor americani.
Asteroizii sunt "vanati" din Bucuresti si Galati
El a precizat ca observatii ale asteroizilor periculosi, precum si incercarea de a-i descoperi se fac, in prezent, in doua locuri din tara noastra, respectiv la Observatorul din Bucuresti si la cel din Galati. La cel din Capitala, observatiile se fac cu un telescop de 0,3 metri diametru, insa nu este vorba despre ceva sistematic, observandu-se asteroizii deja cunoscuti, pentru aflarea mai multor informatii legate de traiectorie.
Cel mai modern observator astronomic din tara, la Galati
De asemenea, si la Observatorul din Galati se mai fac astfel de observatii, folosindu-se un telescop de 0,4 metri diametru. Se observa tot corpurile spatiale deja cunoscute, dar se urmareste si daca apare vreunul nou, a precizat Sonka.
"Din aceste doua locuri nu s-a descoperit niciodata vreun asteroid, nici inofensiv, nici care s-ar putea lovi cu Pamantul. Din Bucuresti, de la noi, este relativ imposibil, pentru ca nu avem instrumente astronomice performante si nu avem nici un cer bun, pentru ca suntem in centrul orasului. Nici de la Galati nu s-a facut insa o astfel de descoperire, dar acolo sunt instrumente mai bune si ceru