Proiectul Nabucco, una din rutele care viza transportul de gaze din Azerbaijan către Europa, şi carea r fi urmat să treacă şi prin România, se pare că a eşuat, consorţiul care operează zăcământul de gaze de la Şah Deniz (Azerbaijan) selectând o altă rută de transport, potrivit publicaţiei Die Presse.
Astfel, administratorii proiectului ar fi selectat ca rută de transport către Europa gazoductul TAP (Trans-Adriatic Pipeline). Acesta va trece prin Grecia, Albania şi Marea Adriatică, având ca punct terminat sudul Italiei.
"Proiectul Nabucco a eşuat. Motivul deciziei pare să fie opoziţia grupului BP", scrie publicaţia austriacă în ediţia electronică.
Consorţiul care exploatează zăcământul gigant de gaze naturale Şah Deniz, din Marea Caspică, a luat recent decizia finală privind ruta pe care va exporta gaz către Europa, având de ales între proiectul Nabucco, susţinut de UE, şi TAP.
Nabucco viza alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conductă care avea ca rută Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Austria.
Între câştiguri şi cheltuieli
Miza transferului gazelor prin România implica o serie de avantaje. În primul rând, România, ca ţară de tranzit, putea beneficia de investiţii de 1,5 miliarde de euro.
"În plus, este vorba de taxe de tranzit. Pe de altă parte, numai dacă se aprobă această variantă România va putea exporta gazele extrase din Marea Neagră prin intermediul Nabuccco", descria Otilia Nuțu, exepert în energie în cadrul Expert Forum, în urmă cu puțin timp, beneficiile proiectului.
De asemenea, România urma să devină independentă de gazul rusesc. "Totodată, exista perspectiva de a avea acces la reusurse mai ieftine, prin intermediul depozitelor de stocare a gazelor de la noi. Acestea pot fi folosite pentru depozitare, când preţul gazului