Gazul azer a ales altă rută şi va ajunge în Italia prin gazoductul TAP. Din tortul “independenţei energetice” a României dispare astfel o felie (se spulberă iluziile unui preţ preferenţial pentru ţările de tranzit). Din 2007 şi până în 2012, Transgaz a investit însă peste 5% din valoarea sa actuală de piaţă în proiectul Nabucco.
Proiectul Nabucco West, în care este implicată şi România, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaijan), consorţiul care operează exploatarea optând pentru o altă rută de export către Europa, a anunţat azi grupul austriac OMV, cel mai important dintre acţionarii Nabucco. În cursul dimineţii, ziarul austriac Die Presse, anunţa acelaşi lucru, punând pe seama împotrivirii British Petroleum decizia autorităţilor azere. Până la urma, surpriza nu e atât de mare după preluarea de către SOCAR, compania azeră de petrol şi gaze, controlată de stat, a controlului companiei greceşti DESFA, operatorul reţelei de transport al gazelor naturale din Grecia, după retragerea grupului Gazprom din cursă.Cum concurentul Nabucco West (varianta scurtată a traseului iniţial) este TAP, cu un traseu ce trece prin Tucia, Grecia, Albania şi Italia. Practic azerii s-au asigurat că ruşii nu le pun beţe în roate la trecerea gazului prin Grecia şi au şi veniturile din tranzitul prin Grecia asigurat. Cum era să aleagă varianta Nabucco, fie şi sprijinită de Uniunea Europeană? În plus, unul dintre acţionarii exploatării gazifere de la Sah Deniz, compania norvegiană Statoil, era şi acţionar în TAP. Aşa că, by-by Nabucco!.
24 milioane euro pe apa sâmbetei
Mai departe, întrebarea de 100 de puncte este ce se întâmplă cu banii româneşti deja investiţi în proiectul gazoductului? Transgaz, care avea 17,4% din acţiuni, a investit din 2007 şi până la 31 decembrie 2012, conform prospectului de emisiune pentru investitori la de