Scris de Adriana Barbu - Proprietarii de clădiri cu probleme vor fi notificaţi de primărie privind obligativitatea de a reabilita faţadele imobilele. Termenul: un an.
ARAD. Reguli noi în privinţa reabilitării faţadelor şi acoperişurilor clădirilor istorice şi nu numai. Legea care modifică o reglementare din 2011 a apărut de curând iar primarul Gheorghe Falcă a folosit momentul pentru a prezenta noile prevederi în faţa reprezentanţilor unor bănci şi a mai multor constructori. Ce se va schimba odată cu apariţia acestei noi prevederi? Totul, sau aproape totul dacă ar fi să ne luăm după edilul local. Însă efectele ar urma să se vadă, cu adevărat, peste 10 ani, când mai toate clădirile de pe centru ar avea o faţă nouă. „Legea a venit la un moment oportun. În zece ani de zile, estimez, Aradul îşi va schimba faţa”, a precizat Falcă.
Potrivit edilului local, prin modificarea de acum a Legii 153/2011 s-a stabilit clar că obligaţia de reabilitare a imobilelor, inclusiv a faţadelor, intră în sarcina proprietarilor. Tot legea, spune Falcă, indică clar care sunt soluţiile de intervenţie, prin forţe proprii, împrumut de la bancă cu garanţii guvernamentale sau, în ultimă instanţă, prin intermediul autorităţilor locale, urmând ca acestea să-şi recupereze banii de la proprietari în termen de cinci ani.
Primăria Arad a întrevăzut însă şi o altă soluţie, folosită în oraşe precum Munchen sau Praga, unde reabilitarea a căzut în sarcina unor dezvoltatori imobiliari, aceştia obţinând dreptul de la propriertari pentru mansardarea podurilor şi transformarea acestora în locuinţe. Şi e de bine, spune edilul local, pentru că mai mulţi paşi stabiliţi de noua lege pentru reabilitarea imobilelor au fost deja făcuţi de Primăria Arad în avans.
Dacă, potrivit legii, cetăţenii sunt obligaţi să intervină şi să reabiliteze clădirile pe care le deţin în proprietate, autorităţile